Go Back   Home > Atlanta Reef Club Forums > Reef Discussion
Register / Join the ARC Community Chat Gallery MemberMap Forums Search Today's Posts Mark Forums Read

Visit all of our sponsors


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 08-20-2012, 8:47 PM   #1
spankdog spankdog is offline
Atlanta Reef Club Member
ARC Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 176
City: Buford
State: GA
Occupation: IT
Other Interests: Boating
Real Name: Michael
What am I doing wrong? Zoa's not opening

Hi all I need a little help here. I will try to make it short. I have a 90 gallon tank that's been up for about a year now. I never planned on doing sps because I thought it would be too difficult for me but now my sps is growing great while my soft corals aren't. The sps also seems to be lacking color. I have 6 frags of different zoa's and they just aren't opening up and looking like they should. Water parameters seem to be ok and I do a 20% water change every two weeks.

Temp 79
Ph 8.31 swing between 8.15 and 8.35 in 24 hours
SG 1.025
Alk 8.68 dKH
Cal 466 ppm
Mg 1360 ppm
Phos 0
Nitrate 0

Thanks

Reply With Quote
Old 08-20-2012, 9:23 PM   #2
Kirkwood Kirkwood is offline
Atlanta Reef Club Member
ARC Member
 
Kirkwood's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 738
City: Atlanta
State: GA
have you recently changed your lights or bulbs? have you tried moving them down to the sandbed? Also have you tested the TDS on your RODI recently?

Reply With Quote
Old 08-20-2012, 9:42 PM   #3
spankdog spankdog is offline
Atlanta Reef Club Member
ARC Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 176
City: Buford
State: GA
Occupation: IT
Other Interests: Boating
Real Name: Michael
Ah forgot some details...... I have been using RODI water since day one and its 40 TDS in and 0 TDS out on the meter. I am using two ecotech radions and havent changed the programming in atleast 4 months. I have the zoa's randomly placed in my tank, some as low as the sand and others maybe 8-10" up. I have been using Salinity salt for the last few months also. I have been dosing about 1/2oz Alk each day because it just wont stay up although cal and mg seem ok.

Reply With Quote
Old 08-20-2012, 9:53 PM   #4
DawgFace DawgFace is offline
Atlanta Reef Club Member
ARC Member
 
DawgFace's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Age: 32
Posts: 2,278
City: Lawrenceville
State: GA
Occupation: Vice President, Consumer Finance
Other Interests: Politics, Muscle Cars
Real Name: Jesse
It's possible your water is too clean. How many fish and what and how often do you feed?
__________________
-Professional reef addict-

-In vino veritas, in aqua sanitas-

Reply With Quote
Old 08-20-2012, 10:10 PM   #5
spankdog spankdog is offline
Atlanta Reef Club Member
ARC Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 176
City: Buford
State: GA
Occupation: IT
Other Interests: Boating
Real Name: Michael
I have 4 fish, Foxface, Purple Firefish, Clown, and a Diamond Goby. Only feeding once a day right now. I break off a small .5x.5" cube of hikari mysis shrimp and also cyclop-eeze every few days. I change my filter sock each week and have a SRO-1000int skimmer. Planning on adding more fish soon but don't know what yet. Also have some GHA on the rocks in the shady spots that doesn't want to die off. Recently added a pin urchin and some blue leg hermits.

Thanks

Reply With Quote
Old 08-21-2012, 9:25 AM   #6
dustin dustin is offline
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 106
City: Alpharetta
State: GA
Occupation: Business Intelligence
Are they slimy? Is the tissue actually receding? Are they touching any other corals? Also, do you have lots of crabs in the tank that are climbing on them alot? One more for you, are they secured in place or just sitting on live rock or sand?

Reply With Quote
Old 08-21-2012, 9:47 AM   #7
spankdog spankdog is offline
Atlanta Reef Club Member
ARC Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 176
City: Buford
State: GA
Occupation: IT
Other Interests: Boating
Real Name: Michael
They are not any more slimy than usual and not touching anything. I do have something like 8 crabs in there but they aren't usually near the zoa's. I have the frags glued to my rocks and they are all spaced apart pretty far. They havent always been closed up like they are now but it seems like they have been going downhill for a while now. Maybe it is that the water is too clean.

Reply With Quote
Old 08-21-2012, 10:40 AM   #8
jbadd99 jbadd99 is offline
Atlanta Reef Club Member
ARC Member
 
jbadd99's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Age: 33
Posts: 660
City: Woodstock
State: GA
Occupation: "The Law"
Other Interests: Computers/Outdoors
Real Name: John
Using carbon or phosphate removal? I had a problem where I didn't rinse my carbon pellets good enough and some of the "dust" irratated the zoas for a month or so. They stayed mostly closed until I had done a few water changes.

Reply With Quote
Old 08-21-2012, 10:47 AM   #9
spankdog spankdog is offline
Atlanta Reef Club Member
ARC Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 176
City: Buford
State: GA
Occupation: IT
Other Interests: Boating
Real Name: Michael
I use BRS rox .8 carbon and GFO and rinse it well each time. I usually replace every 2 weeks when I am doing a water change. The dust could be an issue but it rinses clean very quickly.

Reply With Quote
Old 08-27-2012, 12:55 PM   #10
spankdog spankdog is offline
Atlanta Reef Club Member
ARC Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 176
City: Buford
State: GA
Occupation: IT
Other Interests: Boating
Real Name: Michael
Just wanted to update this thread and say that my Zoa's are looking a little better every day now. I think the main reason that they weren't looking good is because i wasn't feeding enough. I started feeding more (twice a day) now and also made my feed time longer so they have more time to eat.

Reply With Quote
Reply



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 users and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
I did something VERY wrong - HELP Kirkwood Reef Discussion 8 01-11-2012 12:16 PM
what am i doing wrong? mahimahi Nano Reefs 12 08-04-2011 6:34 AM
Soft opening/grand opening. Atlanta Aquarium Atlanta Aquarium 8 03-01-2011 5:06 PM
GSP gone wrong. GA-PEACHES72 Reef Discussion 8 04-15-2008 1:23 PM
HELP! Something wrong with my............... Game411 Reef Discussion 9 10-15-2007 4:49 PM


All times are GMT -5. The time now is 2:58 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000 - 2014, Atlanta Reef Club, Inc.